Regelmatig wordt de vraag gesteld wat de rechtsgeldigheid is van een disclaimer: een tekst in de gebruikershandleiding waarin afstand wordt genomen van aansprakelijkheid mocht er wat misgaan door een fout in de handleiding.
Het staat in veel gebruikershandleidingen, maar feitelijk slaat het nergens op, want het klopt juridisch voor geen meter. Een gebruikershandleiding wordt opgesteld door de fabrikant, om de gebruiker (in alle fasen van het toegestane gebruik) te informeren over het ‘veilig’ gebruik van en omgaan met een product. Deze verplichting ligt vast in de Europese richtlijnen. Als door een fout of onvolledigheid van de fabrikant, in welke vorm dan ook, de gebruiker een ongeval krijgt of schade oploopt, dan is de fabrikant hier primair voor aansprakelijk.
Een gebruikershandleiding valt onder de wettelijke levering van een product en vormt dus een deel van de levering waarvoor de fabrikant aansprakelijk gesteld kan worden. Natuurlijk is een fout(je) niet uit te sluiten, maar als de fout in de handleiding zodanig is dat hierdoor risico’s ontstaan, dan is fabrikant hier absoluut voor aansprakelijk. Het toepassing van de wet op de productaansprakelijkheid kun je niet uitsluiten.
Als dienstverlener in deze branche adviseren wij onze klanten hierover altijd.
Hebt u twijfels? Bel ons gerust: 0541 850 700